Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
În practică, există foarte puține băi care au lumină naturală. În același timp, iluminatul este unul dintre factorii cheie care determină modul în care te simți într-o cameră și, mai ales, cum (nu) te vei vedea pe tine . De aceea, este important să îi acorzi suficientă atenție. Să ne amintim că lumina are culori diferite, care se măsoară în kelvins. Așa că atunci când alegi, trebuie să ții întotdeauna cont pentru ce este lumina și să alegi în consecință.
Alb cald (1700-3500 K) are o culoare tipic gălbuie care evocă o senzație de relaxare și odihnă. Se folosește cu precădere în dormitoare sau încăperi în care se dorește calmarea corpului și pregătirea pentru odihnă. Lumina are o intensitate de aproximativ 1700K.
Alb neutru (3500–5000 K) se apropie cel mai mult de lumina zilei. În timp ce 3500 K are încă ușoare note de galben, 5000 K este deja neutru. Această lumină este utilizată în spațiile de locuit, inclusiv pentru baie.
Alb rece (5000-7000K) poate aminti multora de casa mortuară proverbială, dar nu te lăsa păcălit. Aceasta are o mare proporție a luminii de culoare "albastră", motiv pentru care trezește energia în noi. Este potrivită pentru spațiile în care dorim să lucrăm: bucătărie, birou, dar și ca spoturi pentru baie sau ca iluminare LED pentru oglinzi.
În plus față de temperatura luminii, trebuie selectată și intensitatea, care se măsoară în lux. Standardul specifică o valoare minimă de 150 lx.
Pentru ca baia să nu fie doar practică, ci și un loc de relaxare, este indicat să alegi mai multe surse de lumină. Baza este, desigur, iluminatul central, iar apoi te poți bucura de câteva lumini suplimentare, cel puțin în jurul oglinzii. Iluminatul central ar trebui să reflecte schema cromatică generală a băii. Un stil mai întunecat necesită o lumină mai intensă, în timp ce un stil mai deschis (de exemplu, stilul nordic) poate suporta o intensitate mai moderată.
Ca iluminare centrală, se recomandă alegerea albului neutru, în intervalul 200-300 lux. De obicei se instalează pe tavan, sau se construiește un tavan suspendat (lumina este apoi instalată direct în tavan), ceea ce oferă o linie uniformă, netulburată și un aspect elegant al băii. Există și varianta ca lumina centrala să fie instalată pe perete. În acest caz însă, nu uita că și aici becul trebuie să fie complet acoperit!
În timp ce lumina centrală este folosită pentru iluminarea generală a încăperii (și, bineînțeles, pentru a crea atmosferă), luminile cu destinație specială au o funcție mai practică. Iluminarea oglinzilor asigură o lumină importantă pentru baie. Aici este locul în care avem cu adevărat nevoie să ne vedem pe noi înșine. Pe de altă parte, nu trebuie să instalezi prea multe spoturi pentru a nu crea o lumină orbitoare. O soluție este achiziționarea unui dulap sau o oglindă care are deja iluminarea încorporată. Cea mai tipică locație este deasupra oglinzii (în partea superioară a dulapului). Pentru un efect și o eficiență mai mare, poți alege, de asemenea, o lumină pe părțile laterale ale oglinzii. Intensitatea recomandată a luminii pentru igiena personală este de 1000 lx.
De asemenea, poți plasa lumina în jurul căzii sau în zona cabinei de duș. Cu toate acestea, trebuie să îndeplinească întotdeauna standardele adecvate. La urma urmei, unele seturi sau panouri de duș oferă deja lumini încorporate, chiar și în culori potrivite. Această soluție, va ajuta la crearea unei atmosfere unice. Nu trebuie să renunți nici la lumânări. Trebuie doar să respecți regulile de bază atunci când le manipulezi. Nu le lăsa niciodată nesupravegheate. De asemenea, pune o farfurie sub fiecare lumânare acolo unde ar putea să picure ceara, ceea ce ar putea deteriora suprafețele delicate ale căzii. Ai grijă, de asemenea, la prosoape, păr și fixativ. Toate pot arde foarte repede.