În baie, cea mai mare parte a timpului o petreci la lavoar. Așadar, este indicat să îl alegi nu numai in funcție de aspectul său, ci mai ales după funcționalitate și confort. Știi ce tipuri și forme de lavoare există? Ce este important și la ce trebuie să fii atent? Te vom ghida prin lumea lavoarelor și ajuta să găsești cea mai potrivită opțiune pentru tine.
Înainte de a verifica multitudinea de lavoarede pe piață, gândește-te la proiectul general al băii tale - cât spațiu ai, unde dorești să instalezi lavoarul sau ce stil îți place. Este important ca lavoarul să se potrivească cu decorul general al băii și cu dimensiunile acesteia.
Modele de lavoar
Lavoare suspendate (clasice) - unul dintre cele mai populare și mai bine vândute tipuri. Poți ascunde sifonul în spatele unui piedestal sau semipiedestal.
Lavoare pentru mobilier - acestea includ un dulap sub lavoar.Se deosebesc de lavoarele convenționale prin formă și sunt parțial smălțuite pentru a se fixa pe dulap.
Lavoare încastrate (sub blat) - sunt elegante și stilate. Acestea sunt potrivite în special pentru băile mari, unde ies mai bine în evidență. Poți să încastrezi mai multe dintre ele în blat, unul lângă altul. Sunt cele mai practice de curățat, deoarece nu te așteaptă margini complicate.
Lavoare semi-încastrate - sunt alegerea perfectă pentru cei care acordă o atenție deosebită designului și caută o soluție neconvențională care va impresiona prin unicitate.
Lavoare tip bol (pe blat) - te vor impresiona cu aspectul lor. Acestea transformă orice baie într-o cameră elegantă. Poți alege ceramică, sticlă sau chiar piatră.
SFATUL NOSTRU: Nu uita că toate lavoarele de mobilier pot fi suspendate pe perete, dar nu toate lavoarele suspendate pot fi amplasate pe mobilier. De fapt, se întâmplă adesea ca un client să cumpere un lavoar convențional și apoi să aibă dificultăți în găsirea celui mai potrivit dulap.
O altă categorie de lavoare:
Lavoar fără orificii - se potrivește pentru bateria cu montare pe perete.
Lavoar cu un singur orificiu - se atașează la o baterie clasică.
Lavoar cu scurgere - scurgerea servește ca element de siguranță pentru a preveni inundarea casei și a vecinilor. Astfel, dacă cineva din familie uită să închidă bateria, apa din lavoar nu se va revarsă. Un alt avantaj este faptul că poți spăla cu ușurință hainele în bol.
Lavoar fără scurgere - este mai deosebit din punct de vedere vizual. Cu toate acestea, nu are un sistem de blocare a debitului, așa că îți recomandăm să cumperi un kit de scurgere fără închidere pentru a se potrivi cu acesta.
Formă
Potrivește forma lavoarului cu designul general al băii. De exemplu, dacă preferi margini mai ascuțite, alege un lavoar pătrat.
Cea mai populară formă de lavoar este semicerc. Este ergonomic și ușor de întreținut. Poți alege, de asemenea, formă eliptică, pătrată, dreptunghiulară și multe altele. Lavoarele pe colț sunt potrivite pentru băile foarte mici, întrucât economisesc semnificativ spațiul.
Material
În afară de clasicul material ceramic, poți alege lavoare din sticlă, piatră sau marmură turnată. Fiecare dintre aceste materiale diferă nu numai în ceea ce privește aspectul, ci și în ceea ce privește costul și întreținerea.
SFATUL NOSTRU: Alege lavoare din ceramicăcu un tratament special aplicat suprafeței care permite picăturilor de apă să se scurgă mai repede și să nu formeze atât de mult calcar. De asemenea, acestea sunt mai ușor de întreținut și de curățat. Cu toate acestea, ai grijă să nu folosești detergenți abrazivi, care pot distruge finisajul special. Pur și simplu spală lavoarul cu apă curată, șterge cu o lavetă de bumbac umedă și lustruiește până la uscare.
Dimensiuni
Alege unlavoarîn care să îți poți pune mâinile fără ca apa să stropească baia. Poți sta confortabil dacă lași cel puțin 80 cm de spațiu în fața lavoarului. Dar, bineînțeles, totul depinde de constituția ta fizică.
Un lavoar standard are o lățime de 50-65 cm și o adâncime de 42-50 cm. Este cel mai frecvent achiziționat.
Pentru băile mici, alege lavoare cu lățimea de 50-55 cm.
Pentru băi spațioase, alege modele cu o lățime de 80-100 cm sau lavoarele duble.
Pentru toalete, lavoarele mici sunt cele mai potrivite. De obicei, acestea au o lățime de 35 cm și o adâncime de 22 cm.
Spații de depozitare în baie
Puțini oameni se pot descurca doar cu o periuță și o pastă de dinți în baie, motiv pentru care spațiul de depozitare este important. Gândește-te dacă dorești să îți expui produsele de înfrumusețare sau să le depozitezi într-un dulap.