Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
După cum am menționat în introducere, mediul din baie este un habitat "natural" perfect, în ciuda faptului că se află în locuința noastră și nu în natură. Mucegaiurile sunt complet indiferente la acest fapt, ele caută doar un loc în care să aibă condiții de viață plăcute și hrană din belșug. Iar baia oferă toate acestea din abundență. Încăperile tind să fie umede, de obicei calde și chiar cu un aport regulat de substanțe nutritive. Pentru microorganisme, hrana nu este doar murdăria obișnuită, ci și particule microscopice de piele, păr, păr, reziduuri de săpunuri, uleiuri sau șampoane, grăsime din creme, machiaj, etc. Doar de dragul completării, să ne reamintim că mucegaiurile sunt în esență ciuperci microscopice filamentoase care se răspândesc prin aer, apă, dar nu ezită să folosească mijloacele de transport sub formă de insecte. Odată ce găsesc un spațiu potrivit, își stabilesc reședința.
Mucegaiul din baie, fie că este vorba de mucegai în rosturi, pe perete sau pe tavan, nu este doar un element inestetic, ci, în multe cazuri, poate fi și un pericol pentru sănătate. Poate declanșa diverse reacții alergice, crize de astm sau crea inflamații în organism. Multe mucegaiuri sunt, de asemenea, cancerigene, adică cresc riscul de cancer. Mucegaiurilor le place, de asemenea, să invadeze tractul respirator și, în consecință, să afecteze în mod negativ circulația sângelui și să amenințe inima sau creierul. Așadar, cum să eliminăm mucegaiul din baie?
Nu vom pretinde că mucegaiul din baie va dispărea după primul tratament, lupta este de obicei pe termen lung și necesită perseverență. Mucegaiului nu-i place să renunțe la teritoriul său. De ce ai nevoie pentru a lupta împotriva mucegaiului? În mod ideal, mănuși de protecție, o lavetă din microfibre și o periuță de dinți veche. Pentru suprafețe mai mari, poți alege și perii speciale. Atenție însă la duritatea periilor, pentru a nu deteriora straturile de protecție ale instalațiilor sanitare (atât gresia, cât și obiectele sanitare sau paravanele). În cazul în care există mucegai pe silicon, trebuie să fii și mai "delicat" în procesul de curățare.
O unealtă de bază pe care o avem în mod obișnuit acasă este oțetul, care distruge până la 80% din toate tipurile de mucegaiuri. Se amestecă cu apă într-un raport de 1:4 într-o sticlă cu pulverizator și se pulverizează pe zonele afectate. Lasă să acționeze o vreme și apoi curăță. Ai grijă cu materialele de silicon, deoarece acestea se pot desprinde sau rupe, făcând loc unei alte probleme. Este nevoie de perseverență mai degrabă decât de forță. De exemplu, înălbitorul sau produsele obișnuite de îndepărtare a petelor (care conțin mai puțin înălbitor) funcționează împotriva petelor negre. Mucegaiul negru din baie va dispărea, de obicei, după un tratament cu bicarbonat de sodiu și înălbitor. Amestecă o pungă de bicarbonat de masă cu înălbitor pentru a obține o pastă mai groasă. Aplică spuma pe zonele afectate (de obicei, mucegaiul din crăpături și cel de pe siliconul din baie) și las-o să acționeze timp de 30 de minute. Apoi se clătește parțial și se spală din nou cu ajutorul unei lavete sau a unei perii, mecanic, până când vei fi mulțumit. Sfaturile moderne "din bătrâni" includ utilizarea pastei de dinți (are un efect abraziv și degresant). Se procedează la fel ca și în cazul bicarbonatului de sodiu și al pastei de înălbire. O altă opțiune pentru curățarea mucegaiului din baie este un aparat de curățat cu abur cu atașament pentru perie.
În cazul în care mucegaiul s-a răspândit deja dincolo de gresie (mucegai pe perete sau pe tavan), trebuie să apelezi la produse speciale. Primul pas este să se aerisească efectiv camera. Dacă locuiești la bloc, trebuie să îi vizitezi și pe vecinii de deasupra ta pentru a vedea dacă nu cumva umiditatea se infiltrează de la ei la tine. Dacă peretele băii este direct adiacent unui perete exterior, trebuie să ai în vedere un tratament și acolo. Mucegaiul de pe peretele băii sau, de asemenea, mucegaiul de pe tavan, este de obicei îndepărtat mai întâi "mecanic", adică răzuit, și apoi tratat chimic cu produse speciale. Problema cu mucegaiul este că acesta crește prin locuința ta. Prin urmare, dacă problema revine pe termen lung, zonele afectate trebuie să fie înlocuite. Acest lucru se aplică, de obicei, tencuielii și materialelor din silicon.
Aerisește în mod regulat. Deoarece puține băi au o fereastră, investește într-o bună ventilație. Ventilația prin intermediul ușilor nu este, de obicei, suficientă. După o baie fierbinte " vaporoasă", șterge gresia și cada sau cabina de duș.
Curățare regulată. Toate tipurile de murdărie sunt o hrană atât de tentantă pentru mucegai. Prin curățarea regulată, se reduce la minimum riscul ca acestea să se instaleze. Important este să se aleagă produsul potrivit și să nu se neglijeze zonele cu risc, cum ar fi colțurile, marginile și îmbinările, spațiile "între" și "în spate" și, de asemenea, din jurul bateriilor. Folosește din când în când un spray cu oțet.