Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
Dacă baia ta este deja mobilată, atunci montarea unei baterii pentru cadă este doar cireașa de pe tort. Nu contează dacă achiziționezi o baterie pentru un apartament sau o casă nouă sau dacă pur și simplu schimbi bateria de cadă, adică o schimbare de decor în vechea baie. În orice caz, este o sarcină ușoară care necesită doar două ore de muncă. Nu este nevoie să apelezi la instalatorul care este mereu ocupat, o poți face destul de bine și singur. Suflecă-ți mânecile, să începem.
În primul rând, să vorbim despre momentul în care este necesară înlocuirea unei baterii de la cadă montată pe perete. Lăsând la o parte cazul în care pur și simplu nu îți mai place vechea baterie, este posibil să fie necesar să o înlocuiești dacă nu mai funcționează corect sau este deteriorată.
O baterie de cadă de calitate de la un producător de renume, cum ar fi GROHE, hansgrohe, HANSA, Kludi, Axor sau Ideal Standard, are o durată de viață îndelungată. Dacă bateria prezintă scurgeri, înlocuiește garnitura sau întregul cartuș. De asemenea, vei avea nevoie de un cartuș de schimb dacă maneta de control este manevrată greșit. Uneori este suficientă și înlocuirea garniturii de etanșare a pipei bateriei, a comutatorului de duș sau al bateriei.
Însă, există situații în care pot apărea defecțiuni mai grave. Acesta este momentul în care este necesar să cumperi o nouă baterie de cadă.
Următoarele instrucțiuni de instalare se aplică exclusiv bateriile de cadă montate pe perete, care sunt prezente în cele mai multe băi. Alte opțiuni sunt bateriile montate pe cadă, cele montate pe podea sau încastrate. Vom face o scurtă referire despre acestea din urmă la sfârșitul acestui articol.
1. În primul rând, închide alimentarea cu apă. În cazul unei baterii de cadă montată pe perete, acest lucru necesită închiderea celor mai apropiate două robinete – cel pentru apă caldă și cel pentru apă rece. Dacă nu găsești supapele, cel mai bine este să oprești alimentarea principală cu apă caldă și rece. În apartamentele convenționale din blocurile de locuințe, vei găsi comutatorul pe hol sau în spatele toaletei.
2. Deschide robinetul și așteaptă ca apa reziduală să se scurgă. Chiar și în acest caz, nu poți fi sigur că vei lucra pe "uscat". Prin urmare, ar fi bine să ai pregătită o cârpă pentru orice surplus de apă care se scurge de la baterie.
3. Înainte de a scoate bateria veche, asigură-te că racordul de apă caldă este în stânga, iar cel de apă rece în dreapta. Dacă nu este așa, este necesar să apelezi la un instalator.
4. Pregătește toate accesoriile. Așează uneltele în apropierea locului de instalare.
5. Bateria de cadă montată pe perete se desface cel mai bine cu o cheie franceză. Deșurubează piulițele de sub ornamente. Acestea sunt fie montate pe perete, fie sunt susținute de un fir de ață. Scoate apoi cu grijă bateria cu ambele mâini.
Înlocuirea bateriei montate pe perete este pe jumătate finalizată, iar acum au rămas conexiunile expuse deasupra căzii. Măsoară distanța dintre ele. Această distanță trebuie să corespundă cu distanța bateriei. Acesta este un indicator cheie de care trebuie să ții cont atunci când alegi modelul potrivit.
Standard este de 150 de milimetri, dar în apartamentele din blocurile mai vechi se mai poate găsi o versiune de 100 de milimetri. Unii producători, în special cei cehi, iau în considerare acest lucru și oferă pe piață baterii și cu această distanță. În Europa, însă, standardul este acum de 150 de milimetri.
Dacă distanța măsurată este de 147 sau 155 de milimetri, nu trebuie să te îngrijorezi. Nu trebuie să faci găuri noi din cauza unei abateri de câțiva milimetri. Cu ajutorul racordurilor în formă de S, distanța poate fi corectată și diferențele de înălțime pot fi compensate.
1. Folosește o nivelă cu bulă de aer pentru a verifica dacă găurile sunt la nivel. Montează noile racorduri și bateria pe acestea. Asigură-te că garnitura este la locul ei. Fixează bateria cu un clește de instalații sanitare, având grijă să nu o zgârii.
2. Înșurubează furtunul de duș în orificiul corespunzător.
3. Atașează pe perete suportul pentru para de duș. Alege un loc potrivit. Evident, para de duș și furtunul trebuie să fie în apropierea bateriei. În același timp, acesta trebuie să fie confortabil de ținut în mână de utilizator. Ultima condiție importantă este ca în spatele peretelui să nu existe cabluri electrice sau țevi care ar putea fi deteriorate în timpul operațiunii de găurire.
4. După ce ai găsit o poziție potrivită, trasează contururile suportului cu un creion. Cu ajutorul unei nivele cu bulă de aer, asigură-te că suportul este la un unghi de 90° față de cadă.
5. Marchează punctele cu un marker sau cu un creion obișnuit. Efectuează găurile. Introdu apoi diblurile în ele și fixează-le în poziție cu câteva lovituri precise de ciocan. Înșurubează suportul de perete.
6. Deschide racordul de admisie a apei și verifică dacă curge apa. Verifică atât debitul de la baterie, cât și cel de la para de duș.
Pentru instalarea unei baterii de cadă o condiție esențială este procurarea unui corp de montare încastrat. Pe acesta se instalează bateria de cadă încastrată.
Aceste baterii sunt mai costisitoare decât modelele clasice montate pe perete. Însă, avantajul lor este că economisesc spațiul din baie și aproape că nu necesită întreținere. Cu toate acestea, este recomandat să le instalezi în timpul fazei de construcție sau de renovare. Este necesar să se creeze o gaură în perete de aproximativ 80 x 140 milimetri, la o adâncime de aproximativ 60 de milimetri. Gaura trebuie ulterior să fie acoperită cu gresie.
Unii utilizatori pot considera acest pas ca fiind mai problematic. Puțini oameni sunt dispuși să facă schimbări structurale în baie doar de dragul unei baterii noi pentru cadă.
Sistemul de montare variază de la un producător la altul. Dacă nu ai experiență cu instalarea, recomandăm contactarea unui instalator. Este necesar să se găsească un loc potrivit pentru instalare și să se conecteze corpul de montare încastrat la baterie.
Dacă dorești să realizezi singur acest proiect, îți oferim câteva sfaturi utile:
1. Alege corpul de montare pentru încastrare exact pentru modelul de baterie ales, de preferat de la același producător. Corpul nu este întotdeauna inclus în pachetul bateriei, uneori trebuie comandat separat.
2. Clătește bine instalația înainte de instalare.
3. Reglează debitul de apă în funcție de tipul de baterie.
4. Înainte de instalare, verifică unde este alimentarea cu apă caldă și rece.
5. Reglează racordurile de perete în funcție de adâncimea de conectare. Lungimea corectă a racordurilor este indicată în instrucțiunile producătorului.