Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
Unii ar putea spune că stilul japonez și cel scandinav nu au nimic în comun. Dar este de fapt contrariul. Ambele stiluri sunt caracterizate de materiale naturale, linii clare și o dragoste pentru minimalism. În designul de interior, ele formează o combinație perfectă. Stilul japonez devine din ce în ce mai popular în țara noastră, dar nu reprezintă o noutate. Acesta a apărut în urmă cu mai bine de 150 de ani.
Stilul japonez armonios a fost creat din legăturile culturale de lungă durată dintre Japonia și Danemarca. Stilurile unice ale celor două țări au început să interacționeze acum mai bine de 150 de ani, când arhitecți, artiști și designeri danezi au călătorit în Japonia în căutare de noi surse de inspirație. Ei au fost printre primii occidentali care au vizitat țara prin singura graniță deschisă pentru scurt timp, care fusese închisă timp de 220 de ani.
Dar admirația a fost reciprocă. Stilul danez a fost popular în toate colțurile Japoniei timp de decenii. Ambele stiluri sunt caracterizate de respectul față de artizani, de produsele realizate manual, de materialele naturale și de o atitudine pozitivă față de simplitate. Asemănările pot fi găsite și în funcționalitatea deplină a spațiului și în perspectiva echilibrată asupra vieții.
Ai vrea să-ți amenajezi baia în felul acesta? Să vedem cum se face!
Îți place zicala care spune că există frumusețe în simplitate? Atunci vei fi interesat de filozofia wabi-sabi. Ne învață să vedem frumusețea minimalismului și să acceptăm viața așa cum este ea. În plus, se caracterizează prin dragostea față de imperfecțiune - aceasta nu este prezentată ca ceva neplăcut sau deranjant, ci dimpotrivă: scoate în evidență unicitatea și frumusețea lucrurilor de zi cu zi. În plus, această filozofie este caracterizată de modestia și lipsa de pretinse detalii ale interiorului.
Și cum a apărut termenul japandi? După cum am menționat, acest stil a fost creat prin combinarea stilului japonez cu cel scandinav. Prin urmare, a fost suficient să fie combinate cuvântele "japonez" și "Scandi" și s-a născut un nou termen!
În ceea ce privește paleta de culori, majoritatea acestora sunt mai degrabă neutre. Culorile mai calde și cele pământii sunt ideale pentru a calma mintea și a crea o atmosferă caldă. Așadar, alege, de exemplu, bej, crem sau maro. Dacă îți dorești să înveselești interiorul, ia în considerare contrastul culorilor închise - smarald, indigo sau violet închis. Nu prea încărcat! În ceea ce privește modelele, cel mai bine este să le eviți.
Stilul Japandi preferă mobilierul fără picioare. Acest obicei promovează legătura oamenilor cu pământul și percepția sensibilă a acestora față de natură. De exemplu, dulapurile de sub lavoar sunt potrivite și economisesc spațiu. Liniile mobilierului în acest stil trebuie să fie curate și minimaliste. Și ce material să alegi? Cu siguranță din lemn. O opțiune ar fi să cumperi mobilier care imită o suprafață din lemn, dar poți căuta și mobilier din lemn. În acest caz, ideal ar fi să alegi lemn din pădurile tropicale care este obișnuit cu umiditatea. Însă pentru acesta, trebuie să te aștepți la un preț de achiziție mai mare.
Mobila trebuie aleasă cu mare grijă, deoarece reprezintă un element distinctiv și ambițios. Nu uita de calitate - cumpără întotdeauna de la producători de încredere. Cu toate acestea, poți folosi și piese mai vechi pe care le reciclezi.
Un alt element important este, bineînțeles, lavoarul. Într-o baie în stil japonez, acesta va arăta minunat, fie că este amplasat liber pe blat, fie că este montat în mod tradițional direct pe mască. Pentru a accentua atmosfera armonioasă din încăpere, alege forme rotunjite - sunt disponibile atât lavoare rotunde, cât și ovale.
Nu uita de bateria pentru lavoar. Ar trebui să se potrivească cu lavoarul, așa că, dacă este posibil, alege cele două produse din aceeași serie sau cel puțin produse cu forme similare. Întrucât stilul japonez preferă simplitatea în locul formelor complexe, optează mai degrabă pentru bateria cu pipă decât cea clasică. De asemenea, poți alege, o baterie cu senzor - nu numai că este foarte modernă, dar este și igienică.
În fiecare baie, indiferent de stilul acesteia, există un element care ne atrage atenția la prima vedere. Cel mai adesea este vorba de o cadă sau de un duș. Baia în stil japonez nu favorizează niciuna dintre cele două opțiuni. Depinde doar de alegerea ta. În cazul în care camera este spațioasă, recomandăm alegerea unei căzi freestanding - arată cu adevărat special. Dacă, pe de altă parte, preferi o cabină de duș, compară toate modelele acestora și alege opțiunea cea mai bună pentru tine. Cu toate acestea, cu cât mai rotund modelul ales, cu atât mai bine.
Cabinele de duș de tip walk-in sunt, de asemenea, o soluție foarte elegantă. Poți alege, de asemenea, și o cabină de duș atipică, făcută la comandă, pe care toată lumea o va admira în baia ta. Desigur, același lucru este valabil și pentru o cadă și, în ambele cazuri, imaginația ta nu are limite.
Nu abunda baia în stil japonez cu accesorii. Pentru acest stil, funcționalitatea este pe primul loc. Decorul este minimalist - în principal plante, obiecte din sticlă și ceramică realizate manual.
De asemenea, te poți inspira direct din Japonia - tapetul urushi, țesăturile shibori, bonsai-ul sau lămpile de hârtie sunt tradiționale. Nici pereții nu trebuie să fie prea ornamentați, așa că recomandăm alegerea unui singur decor dominant care poate fi completat cu mici detalii. O astfel de caracteristică dominantă poate fi, de exemplu, o oglindă fără ramă care mărește vizual și luminează spațiul. Nu în ultimul rând, poți folosi pentru decor materiale textile realizate din materiale naturale.
Iubitorii de minimalism, lemn parfumat și confort nordic vor adora baia Japandi.