Lavoar pe blat: unicitatea spațiului
Alegerea vastă de materiale și culori pentru blat, precum și varietatea de forme și modele ale lavoarelor fac posibilă crearea unui spațiu cu adevărat unic. Blatul poate fi realizat din laminat, lemn, marmură, beton și există o gamă variată de culori. Preferi un lavoar oval, rotund, pătrat sau dreptunghiular? Modele cu adâncime mai mare sau mai mică? Alege în funcție de gustul tău.
Lavoar pe blat: aspecte importante
Atunci când alegi un lavoar, trebuie să ții cont de scopul pentru care intenționezi să îl folosești. Lavoarele mai adânci au rolul de a împiedica stropirie apei în exterior, în timp ce lavoarele mai puțin adânci sunt potrivite în spații mici. Important este să alegi o baterie pentru lavoar care să se potrivească atât funcțional, cât și vizual. De cele mai multe ori, acest lucru este valabil pentru bateria stativă, la care trebuie să verifici întotdeauna înălțimea și lungimea pipei. O alternativă pentru modelul dat este bateria încastrată de lavoar.
Nu uita că dimensiunea lavoarului și cea de sub blat trebuie să se potrivească proporțional. Asigură-te că ai prevăzut spațiu de depozitare pe părțile laterale ale lavoarului pentru materiale de spălat, prosoape sau chiar decorațiuni. De asemenea, trebuie să acorzi atenție sifonului, care este un element vizibil atunci când lavoarul este instalat pe blat. Optează pentru piese mai interesante din punct de vedere vizual, astfel încât un detaliu aparent să nu strice imaginea de ansamblu a băii.
Instalarea unui lavoar personalizat: pregătire
Hai să începem pregătirile pentru instalarea unui lavoar fără preaplin cu montare pe blat din laminat sau lemn cu o baterie sanitară stativă. Pentru a exemplifica, iată un ghid pas cu pas cu ceea ce este posibil să întâlnești în timpul procesului de instalare a noului tău lavoar. În imaginile din galerie vei găsi modele potrivite de lavoare care pot fi instalate conform acestui ghid.
Vei avea nevoie de:
- lavoar pe blat
- blat și consolă
- sifon și ventil de scurgere
- silicon pentru îmbinări
- pistol pentru silicon
- spatula pentru rosturi
- bormașină cu burghie adecvate
- burghiu cu carotă
- mașină de înșurubat
- șuruburi
- clește pentru instalator (papagal)
- creion
- nivel cu bulă
- bomfaier
- pastă de etanșare
- cânepă de etanșare(câlți)
- ruletă
- nivel cu bulă
- creion mecanic (marcator)
- ciocan
- cuie
- lubrifiant pentru montaj
În prima etapă, demontează lavoarul inițial. Se oprește în prealabil alimentarea cu apă și se scoate sifonul. După îndepărtează robineții de colț. Și acum se deșurubează și se îndepărtează lavoarul vechi.
Instalarea unui lavoar personalizat: procedeu
Procedura exactă poate fi regăsită întotdeauna în instrucțiunile de instalare ale producătorului, așa că urmează recomandările acestuia.
- Zgârie ușor filetul robineților de colț cu un bomfaier. Învelește cu cânepa de etanșare în jurul acestora în direcția filetului și acoperă-le uniform cu pastă de etanșare. Se instalează în orificiile din perete și se strâng cu o cheie. Protejează robineții de zgârieturi cu un strat de folie, pe care o îndepărtezi după strângere.
- Măsoară zona unde trebuie să forezi orificiile pentru scurgere și baterie pe blatul de lavoar, folosind un burghiu de găurit cu carotă (de obicei 35 mm pentru baterie și 45 mm pentru scurgere - verifică întotdeauna documentația tehnică).
- În partea de jos a blatului se găuresc orificii pentru șuruburile care vor conecta consola cu blatul lavoarului.
- Folosește o nivelă cu bulă de aer și o ruletă pentru a marca locul în care vei plasa lavoarul pe perete. Ține cont pe unde trec scurgerile și de înălțimea blatului sau a lavoarului respectiv.
- Măsoară distanța dintre orificiile pentru suporturile de fixare și distanța dintre orificiile de fixare a consolei propriu-zise. Transferă aceste dimensiuni pe perete. Utilizează întotdeauna o nivelă cu bulă de aer! În funcție de tipul și suprafața peretelui, alege burghiul adecvat cu care să realizezi găurile pentru montarea diblurilor. Dacă ai gresie pe perete, mai întâi „marchează” zonele delimitate cu creionul mecanic și ciocanul. Acest lucru va reduce la minimum riscul ca burghiul să alunece pe plăci.
- Etanșează orificiile din blatul lavoarului pentru baterie și evacuare cu un strat continuu de silicon pentru a preveni umflarea lemnului la apă.
- Înșurubează consola la perete, strânge șuruburile treptat și alternativ. Verifică nivelul cu o nivelă cu bulă de aer. Înșurubează blatul lavoarului pe consolă. Etanșează spațiul dintre blat și perete cu silicon și aliniează cu o spatulă de rosturi.
- Montează un ventil de scurgere în lavoar. Aplică un strat mai gros de silicon în partea inferioară a lavoarului. Poziționează lavoarul pe blat. Aliniează-i poziția cu o nivelă cu bulă de aer. Siliconul trebuie să se usuce acum timp de 24 de ore.
- Rămâne instalarea sifonului. Se înșurubează partea verticală și se reglează înălțimea sifonului în raport cu amplasarea orificiului de scurgere în perete. Măsoară apoi distanța până la perete și adaugă 6 cm (adâncime de introducere de 3 cm la ambele capete). Aplică lubrifiant de montare pe suprafața interioară a orificiului de scurgere din perete. Montează garnitura de etanșare. Înșurubează bine sifonul. Nu rămâne decât să instalezi bateria sanitară și ai terminat.
Aspecte ce trebuie urmărite atunci când utilizezi un lavoar pe blat
Reține că acest tip de lavoar necesită o metodă de întreținere mai exigentă în zona în care se întâlnesc lavoarul și blatul. Majoritatea lavoarelor de blat nu sunt echipate cu un preaplin, sporind riscul de revărsare a apei.