Conținutul coșului tău
Coșul tău este gol.
Baia este un loc specific care necesită o abordare specială atunci când se aleg echipamentele. Acest lucru este valabil nu numai pentru mobilier și accesorii, ci mai ales pentru iluminare. Motivul pentru aceste standarde stricte este reprezentat de faptul că electricitatea și elementul apă pot fi o combinație literalmente letală atunci când intră în contact. Subiectul este abordat de legislație, iar în acest context sa emis standardul STAS 6646/1, STAS 6646/3 din INDICATIV NP 057-02, subiectul dat fiind abordat de asemenea și în INDICATIV NP-061-02.
Standardul pentru camera de baie împarte iluminarea în 2 categorii (general și local) astfel specifică pentru fiecare categorie locul amplasării și normele necesare de utilizare.
Atunci când alegi un corp de iluminat pentru o anumită zonă, acordă o atenție deosebită proprietății sale de rezistență la apă (IP). Protecția „IP“ este cel mai des indicată cu două cifre, de exemplu, IP24. Acestea determină măsura în care corpul de iluminat poate face față interacțiunii cu apa, prima cifră indicând protecția împotriva obiectelor solide sau materialelor, iar a doua cifră protecția împotriva lichidelor (apei). Fiecare zonă are apoi propriul grup de coduri.
Deci, cum abordezi iluminarea băii în mod corespunzător? Baia tinde să fie destul de structurată, iar o lumină bună este cu siguranță apreciată aici. Cel mai adesea, iluminarea este soluționată printr-o lumină centrală plasată pe tavan. Cu siguranță nu trebuie să renunți la ea, dar trebuie să îți amintești că trebuie să ilumineze și colțurile mai îndepărtate și că lumina trebuie să fie răspândită cât mai uniform posibil. Cât de intensă ar trebui să fie lumina din baie? Și în acest caz, putem apela la ajutorul standardelor tehnice. Nivelul mediu necesar de iluminare pentru camera de baie este: 75-100 lx (iluminat general), 100/200 lx (iluminat local pe suprafața oglinzii). Deci, dacă ai o baie de 2×3m2 (6m2 în total), ai nevoie de o lumină care produce în mediu 450-600 lumeni pe metrul pătrat. Pentru a completa informațiile, valoarea IP optimă în acest caz începe la IP44.
Pentru a asigura o iluminare perfectă a încăperii, este indicat să utilizezi și spoturi pe care să le montezi în tavan. Acestea pot fi o completare a iluminării centrale sau o pot înlocui complet. Spoturile ar trebui să fie folosite mai ales dacă ai faianța închisă la culoare. Câte spoturi luminoase să alegi și cum să le amplasezi în baie? Răspunsul este pur individual, întrucât depinde de planul pardoselii și de amplasarea băii. Dacă le alegi ca o completare a luminii centrale, acestea pot ilumina în mod plăcut colțuri mai retrase, de exemplu, spațiul de lângă dulap, deasupra toaletei, deasupra ușii... Sau pot crea un element sofisticat sub forma unor rânduri care luminează anumite părți ale băii.
Dacă optezi pentru spoturi cu un grad de protecție IP45 și mai mare, le poți amplasa și în cabina de duș sau deasupra căzii. Le poți controla cu un întrerupător separat, ceea ce îți oferă posibilitatea de a regla intensitatea luminii din cameră.
O atenție mai deosebită trebuie acordată oglinzii, în ceea ce privește iluminarea. Este important să ne amintim că oglinda nu este doar pentru o verificare superficială a aspectului nostru, ci și pentru o îngrijire mai sofisticată a pielii. Nu în ultimul rând, oglinda contribuie la atmosfera generală a camerei. Prin urmare, o oglindă de baie ar trebui să aibă întotdeauna posibilitatea de a avea propria iluminare. Poți alege lumini independente, care sunt cel mai adesea plasate deasupra sau de-a lungul oglinzii, sau poți alege o oglindă care are deja un sistem de iluminare încorporat. În numeroase cazuri, poți chiar să controlezi intensitatea sau să schimbi temperatura luminii.
Pentru un tratament facial aprofundat sau un machiaj desăvârșit, se recomandă, de asemenea, achiziționarea unei oglinzi cu zoom. Ideal ar fi și cu iluminare separată. Pentru mai multă inspirație, poți apela la articolul nostru anterior Cum să iluminăm în mod corespunzător oglinda în baie
Baia nu este doar un spațiu practic, ci și un loc de relaxare și odihnă. În acest caz, bineînțeles, nu dorești o baie perfect luminoasă, ci preferi ca iluminarea să fie atenuată. O modalitate este de a aprinde doar o parte din luminile de pe tavan. De asemenea, poți dota baia cu lămpi de perete situate deasupra pardoselii (atenție, și aici se aplică anumite standarde), care sunt utile și atunci când mergi la toaletă sau te revigorezi în timpul nopții și nu vrei să te confrunți cu toată strălucirea. Acest tip de lumină sporește, de asemenea, siguranța circulației, ceea ce va fi apreciat nu numai de persoanele în etate, ci și de familiile cu copii. Desigur, poți folosi și iluminarea oglinzii, care oferă adesea diferite variații de culoare a luminii.
O nouă tendință este reprezentată de toaletele electronice iluminate. Să nu uităm de controlul senzorilor de mișcare. Există unele restricții pentru gospodăriile cu animale de companie. Dacă dorești cu adevărat să condimentezi spațiul, optează pentru capurile de duș sau panourile de duș care au lumina deja încorporată. Procesul de curățare va fi în adevăratul sens al cuvântului o baie de lumină.